søndag 29. mai 2016

Humle

Humle er en flerårig, urteaktig slyngplante som tilhører hampfamilien. Humle kan bli 6-7 meter høy, og visner ned til rota hver vinter. Planten vokser i likhet med mange andre klatreplanter svært fort. Når veksten er på det kraftigste, kan den vokse opp mot 20 cm i døgnet.
Hunnkonglen av humleplanten bærer blomstene og de uutviklede fruktene
Humleplanten er hardfør og vokser vilt over store deler av Norge. Hunnkonglene er grønngule, hannblomstene har fem små kronblad og henger i løse klaser. 
Her vokser humlen ved portalen og dekker den lett i løpet av sommeren. Pleier å stusse den litt så den ikke blir for stor i forhold til portalen....






Hosta - Bladliljer

Nøysom staude som trives i både sol og skygge.

Vi har flere forskjellige hostaeplanter i hagen og på mange plasser: I husveggen ved garasjen, i skyggebedet mot naboens garasje og ved dammen. Fine, lettstelte og frodige planter.





Hasselurt



Hasselurt er en 10-15 cm høy, flerårig urt med krypende og forgreinet jordstengel. Bladene er 5-10 cm brede, nyreformede, mørkegrønne og glinsende blanke, og de er utstyrt med ganske lange og hårete bladskaftet. Blomstringen skjer i mai-juni. De klokkeformede blomstene er 1-1,5 cm lange, har tre brede kronblad, er rødbrune av farge, hårete og med kort blomsterskaft. Da blomstene sitter under bladene kan de være vanskelige å oppdage. Etter blomstringen utvikles det brunfiolette, runde og kjøttaktige frøkapsler. Bladene har en sterkt kamferaktig duft som framkommer når man gnir dem mellom fingrene, mens rotstokken har en pepperlignende duft. Hasselurt er grønn hele året og planten opptrer ofte i store bestand.



Hagelupin

Dette er en flerårig staude som danner klynger med korte, krypende jordstengler. Den formerer seg med frø, men også vegetativt ved jordstengler og ved at løsrevne biter fra røtter spres ved bortføring av jordmasser (antropogen spredning). Hagelupinen blir omkring 50-150 cm høy. Arten er oppført på norsk svarteliste

Her har jeg noen med rosa farge, som jeg har prøvd å bevare, mens jeg luker opp de som kommer opp med blå/lilla farge... Dessuten klipper jeg dem ned så fort de er avblomstret for å forhindre at de frøsår seg....



Gullris

Gullris finnes mange plasser i hagen her. Planten er svartlistet i norge fordi den sprer seg veldig lett og kan fortrenge norske arter.... Om man ikke ønsker å ha den, er den enklest å luke den bort for hånd.


Gullkorg

Gul vårblomstrende staude. 
Her står den i bed ved naboens garasje.





Forglem-meg-ei-søster

Vakker staude som ligner på forglem-meg-ei, men de er ikke i slekt.
Blomstrer på våren og trives godt i både skygge og sol...

Ser litt lurvete ut etter blomstring med lange tomme blomsterstilker... disse kan bare klippes bort og planten ser sunn og frisk ut igjen.

Formeres best ved deling.


Gjerdesolhatt - Kyss meg over gjerdet


Gjerdesolhatt er en gammel og populær staude som finnes i mange hager i Norge. Planten setter ikke store krav til voksested, men vil helst ha sol og noe å lene seg mot. Den kan bli over 2 meter høy og blomstene henger ofte over gjerder og rekkverk i gamle hager. Slik har den fått det morsomme navnet Kyss meg over gjerdet.
Blomstrer i juli til september.
Hardfør til H6

Her står den i porten og i hjørnet ved naboens garasje. Ser ut til å trives begge steder selv om sistnevnte har en god del skygge. 

Sprer seg litt via røtter. Må bindes opp.






lørdag 28. mai 2016

Fagerfredløs

Fagerfredløs har vi hatt mange forskjellige plasser i hagen. Nå er det bare en liten gruppe igjen nederst i hjørnet bak rogna.



torsdag 26. mai 2016

Bronseblad









Store og flotte stauder som får vakre bladfarger.

Står i bed mot naboens garsje.

Bregner



Jeg kjøpte ei bregne samtidig som jeg hentet hjem noen fra skogen og satte dem i skyggebedet ved naboens garasje. Der lever de fortsatt i beste velgående. 

Bergblomst - Bergenia





Fin og hardfør plante med kraftige grønne blader og rosa blomster.

Her blir plantene dessverre som regel oppspist av larver før den kommer i blomst.... Har ikke gjort annet med det enn å klemme ihjel larvene, men da må man passe veldig nøye på og ikke glemme av seg... Kanskje skal man bare la larvene leve, kan hende blir det fine sommerfugler av dem?

Astilbes - Spirblomst



Står ved de vintergrønne plantene ved boden. Tåler både skygge og en fuktig vokseplass...

Alunrot - Heuchera

Staude med spennende bladverk i farger fra lime, kobber, rødt, burgunder, lilla, grønt og til nesten svart. Noen av sortene har i tillegg vakre blomster som står på lange aks og bølger i vinden. Blomstene passer godt i holdbare buketter. Heuchera kan plantes over det ganske land i og er svært overvintringsdyktige både i krukker og i bed. Alunrot er som Hosta, passer godt i skyggen og er en plante som trives i lett næringsrik jord. Plantene liker ikke å tørke ut, men heller ikke å stå våte.

Er ikke sikker på om det er noen igjen i hagen nå.... har hatt noen ved dammen og i skyggebedet ved naboens garasje...




Akeleiefrøstjerne


Lette og elegante stauder, som skaper høyde i blomsterbed uten å bli kompakte.
Frøsår seg gjerne sjøl.
Har lett for å få blå lus på stilken rett under blomsterklasene. Lusene gjør at blomstene visner. Kan prøve å klemme lusene i stykker, dusje med vann eller grønnsåpevann...

Står flere plasser i hagen.






Frø 

Akeleier


Har hatt mange forskjellige akeleier i hagen. Noen har gått ur og andre har holdt ut i årevis.

Det er lett å samle frø fra akeleiene når de er modne utpå høsten.

Man kan så akeleiefrøene utendørs om høsten i potter fylt med såjord, dekket med et tynt lag sand (ev vermikulitt). Merk pottene godt med navn og sådato. Ferske frø kan spire før frosten kommer, men det gjør ingen ting. Normalt vil frøene spire neste vår.
Sår man akeleiefrø innendørs er det lurt å gi dem en statifiseringsrunde i kjøleskapet før såing i potter med såjord. For mange sorter akeleie skal det ikke være nødvendig med stratifisering, men enkelte arter må ha det. Det blir ofte bedre spiring av sorter som egentlig ikke trenger statifisering om man gir dem en kuldebehandler dem før såing.





onsdag 25. mai 2016

Prydepletre nr 2.





Kjøpt inn i 2013. Plassert på plena, nærmest porten.

Har nydelige lyserosa blomster, og fine røde epler.

Malus Royalty - prydepletre




Treet ble kjøp inn på 90-tallet, og er plassert ved inngangen til drivhuset.

Tre med opprett, bred vekst. Mørkt rød kvist og svært mørkt røde blad.

Massivt med karminrøde blomster og små, mørkt røde bærepler. Passer 

på en solrik plass i veldrenert jord. Tåler godt beskjæring.

søndag 15. mai 2016

Åkerø


Innkjøp her i 2012 eller 13...


Blir et stort tre med kraftig opprett vekst. Kommer litt sent i bæring med gulgrønne 

middels store epler med sin teglstensrøde dekkfarge er av svært god og fast 

smakskvalitet. Noe utsatt for sykdommer. Behøver tørt og varmt sommerklima, 

veldrenert jord. Pollensorter: James Grieve, Sävstaholm, Tr. Blanche.

Glasseple - 'Transparente Blanche'



Kjent som 'Glasseple'. Lite opprett tre med vid krone. 

Middels stort, gulgrønt/gulhvitt eple med god og noe syrlig smak. Større frukter 

ved jevnlig og sterk beskjæring. Tidlig og årviss bæring. Plantes i veldrenert og 

næringsrik jord. 

Nøysom.

`Aroma`


Malus domestica 'Aroma'

Rødgul, middelstor frukt med fin aroma. Trives best på en solrik vokseplass i vanlig, godt drenert hagejord. Modent i sept - okt. Riktbærende tre med frukt som tåler lagring. Pollensorter er Lobo/Alice/James Grieve/Discovery/Katja/Prins. Bind ned greinene, det gir mer frukt.
Eldste epletre i hagen. Fin i eplekaker.

fredag 13. mai 2016

Flammentanz



Flammentanz

Lange greiner med god forgrening, ca 3-4m Store, røde, fylte blomster i store mengder. Kraftig, villig vekst. Gamle greiner må fjernes. Passer til vegg, espalier.

Her hos oss står de i veggen mot flaggstanga og ved terrassen. De blomstrer villige og gir et skikkelig fargeinnslag på den kvite husveggen.