Sider
▼
fredag 1. juli 2016
Duppsoleie
Duppsoleie, Ranunculus asiaticus ‘Flore Pleno’, (kalles også hvite dupper), er en yndig staude med små hvite blomster på stive stilker. Selve blomsten er bare på størrelse med en fingernegl, og det kommer mange av de på grenede stilker som står pent over bladverket. Bladene er medium-mørkegrønne og flikete. Hele planten blir ca 40-60 cm høy når den er i blomst, og blomstringen foregår på vår/forsommer og skal vistnok være relativt lang. Duppsoleie er flerårig, men visner helt vekk etter blomstring. Det er derfor smart å plassere den et sted du ikke spar og styrer så mye ellers vil du fort grave de opp ved en glipp på høsten.
Står i kassene ved paviljongen.
Toppklokke
Toppklokke (latin: Campanula glomerata ssp glomerata eller superba) er en klassisk hageplante som tilhører klokkefamilien.
Toppklokkene har lilla eller mørk blåfarge. Planten er flerårig, svært hardfør og blir mellom 15-100 cm høy. Blomstringen skjer i juli-august. Toppklokke hører til de klassiske bondehageplantene og den var meget populær som prydplante i gamle dager. Toppklokke kan bli svært gammel som hageplante og den klarer seg lenge på samme sted uten stell. Den trives på frisk, veldrenert jord eller i bakker og skrenter, eng, skogsbryn og i veigrøfter.
Toppklokke har 20-25 mm lange klokker i klase, og begerflikene er spisse. Den har blomsterklaser både øverst i stilken og underveis i bladhjørnene. Bladene er eggrunde og spisse, og fint rundtannete.
Torskemunn
Torskemunn er en gammel plante som trolig kom til Norge med munkene. Den vokser vilt i naturen, og er særlig å finne i områder hvor det tidligere var klostre.
Planten har nydelige, små, fiolaktige blomster gjennom hele sommeren. Den trives godt i tørr jord, og er en fin bunndekker i områder med mye stein.
Planten er villig og sprer seg lett. Blir det for mye av den er den veldig lett å fjerne.
Torskemunn er også fin å bruke som bunndekker i krukker, fordi den blomstrer så lenge.
Bladene er spiselige. De smaker litt syrlig, og er fine å bruke i en salat.
Torskemunn har full kontroll på frøene sine. Når frøene er modne bøyer den hodet ned, og fester frøet i en sprekk eller lignende.
Rødkattebusk
Rødkattebusk (Actinidia kolomikta) er en klatreplante som får ca. tre-fire meter lange grener.
Den er fin å bruke til dekke av steinrøyser, murer og skråninger. På hannplantene blir mange av bladene tofargede. På våren er bladene først grønne med hvite tupper. Senere blir den hvite delen rosa. Planten har en nydelig svak sitronduft, og utsondrer noen kjemiske stoffer som kattene liker godt.
Planten vokser bra i skygge, men den får flottere farge dersom den står i solen. Den har herdighetsgrad 5. Blomstene er små, henger på undersiden av bladene, og har liten prydverdi.
Hunnplantene har grønne blader, og får små grønne frukter som kan minne om kiwi.
torsdag 16. juni 2016
Skjørpil
På en tur til Sverige forelsket vi oss i skjørpilen/kulepilens runde fine form. Den ville vi ha... i ettertid har vi oppdaget at den, som så mange av de andre plantene i hagen vår, har kommet på svartelisten den også:
"Skjørpil har fått artsdatabankens mest alvorlige svartlisting og er ikke lenger lov å selge i Norske hagesenter. Har du allerede kulepil eller skjørpil i hagen så vis omsyn når du kvitter deg med hageavfall, kast aldri grener eller røtter i naturen, men det kan leveres på kommunale hageavfallsmottak, der blir komposten varmebehandlet nok til at det er uproblematisk." (Moseplassen)
Kulepil er en navnsort av skjørpil, og er herdig til H6.
Brudespirea
Populær busk med tett vekst og fint buete, overhengende greiner med hvite blomster tallriek halvskjermer langs fjorårsskudd. Nøysom, men best blomstring i sol på jevnt fuktig jord.
Brudespireaen, er en av de eldste plantene i hagen. Den kan godt skjæres tilbake etter blomstring om man synes den blir for stor.
onsdag 15. juni 2016
Klatrehortensia
I tillegg til de vakre blomstene, har hortensia også friske, blanke, grønne blader. Det finnes en mengde hortensiaer som feller bladene, for eksempel Anomala petiolaris, med mindre, kremfargede blomster enn de eviggrønne hageplantene. De nakne, rødlige greinene er vakre i seg selv. Hydrangea integrifolia er en eviggrønn slyngplante.
Klatrehortensia er en enkel plante, som trives både i sol og skygge. Den liker humusjord med nøytral pH-verdi, og trenger normal vanning. Slyngplanten tar seg svært godt ut på en nordvendt vegg eller gjerde. Særlig i blomstringsperioden vil den lyse opp på slike skyggefulle steder. Planten kan bli 8-15 meter høy og 2,5-5 meter bred. Men du behøver selvsagt ikke å la den vokse seg så stor. Planten kan beskjæres til passende størrelse om høsten eller tidlig om våren.
Alpeklematis
Alpeklematis, Clematis alpina, er en plante som omtrent passer til alt og alle. Den er herdig helt til H7 (det vil si det aller meste av landet), den tåler både å stå i skygge og i sol, den vokser villig og trenger kun beskjæring når den blir for voldsom/blomstene har kommet for høyt opp. Alpina har klokkeformede blomster som er relativt små og kan bli mange meter lang, godt egnet til å klatre i trær. I mine øyne så er det beste med den at den blomstrer så tidlig, jeg kommer ikke på andre klatreplanter som kan blomstre allerede nå, og i tillegg kan den gi bonusblomstring på sensommer/høst. (Moseplassen)
Søtmispel (hekk)
- Rasktvoksende med årsskudd på én meter.
Søtmispel er imidlertid en forholdsvis smal plante, man må regne med det at går tre stykker på meteren.
Hardfør plante som blomstrer tidlig og har rikt med skinnende hvite blomster. Fine høstfarger.
Her: hekk mot øst og sør, samt noen planter i grensa mot nord.
Her: hekk mot øst og sør, samt noen planter i grensa mot nord.
mandag 13. juni 2016
Sibirertebusk
Sibirertebusk, 2–4 m høy busk i erteblomstfamilien. Buskene har enkeltsittende gule blomster og ulikefinnede blad.
Sibirertebusk er hjemmehørende i Sibir, ofte plantet i hager hos oss. En meget hardfør busk som brukes mye til hekk. Trives godt på tørr, mager jord og tåler sterk vind. Ikke giftig (ofte forvekslet med gullregn).
Mahonia aquifolium
Norsk navn : Mahonia. Ble tidligere ansett for å være en sort berberis og het Berberis aquifolia. Viltvoksende langs Stillehavstkysten av Nord-Amerika, hovedsaklig fra British Columbia i Canada til den nordre delen av California i USA.
Danner en lav busk med vintergrønne, taggete blad. Bladene kan være ganske stikkende. Blomstene sitter i tette kvaster i toppen av de enklte skudd. Blomstene er gule og gjør seg godt mot de glinsende, grønne bladene. På sensommeren modnes fruktene som er blådugget. Det opplyses at fruktene er spiselig og at de har vært brukt til vinlegging. I enkelte områder kalles fruktene for Oregon grape. Blomstringen varer det meste av mai måned.
Trives best i ei dyp, lett fuktig og humusrik jord i halvskygge. PH 6,1 – 7,8. Eldre og nakne busker bør skjæres ned. Det gir nye skudd. Ved mye tele i jorda bør den vernes mot vårsol.
Står i skyggen av søtmispelhekken ved sandkassa.
Står i skyggen av søtmispelhekken ved sandkassa.
Skjærsmin
Duftende Skjærsmin
Besøker du en hage i juli hvor det vokser Duftskjærsmin, kan du ofte kjenne duften av den før du ser den. Duftskjærsmin (Phaldelphus coronarius, H5-6) har som navnet sier sterkt duft, særlig om kvelden. En annen skjærsmin er Lewisskjærsmin (Philadelpus lewisii 'Waterton', H6), også kalt nordlandsskjærsmin fordi den er mye brukt i Nord- Norge. Den dufter litt mindre, men er tøffere. Blomstene hos Skjærsmin er kremhvite, enkle eller doble, og sitter tett i tett på greinene. Mange kjenner busken som jasmin, men dette er en helt annen planteslekt. Det er kun vinterjasmin (Jasminum nudiflorum) som kan klare seg ute hos oss (H1-2). Andre arter av jasmin er brukt som stueplanter. Skjærsmin blir vanligvis opptil 2 meter. De trenger ikke årlig vedlikeholdsbeskjæring, men ved å klippe vekk noen av de eldste greinene nede ved bakken hvert år vil busken danne nye skudd og holde seg frodig.
Her har vi tre busker langs kastanjegjerdet. Den i midten har klart seg best, men de to andre har frosset noe tilbake... Husker ikke lenger navnene på dem, men det er to forskjellige arter i alle fall,
søndag 12. juni 2016
Syrinhortensia
Her står den i husveggen sammen med flammentanzrosen... burde sikkert helst flyttes til rhododendreonbedet.
Syrinhortensia er en relativt hardfør busk, merket med klimasone H5. Den blir finest i sol, og foretrekker lav ph og godt drenert jord. Blomstene starter med en kvit farge, men går over i rosa senere.
Dyrkingstips: De trives på jord mot det sure, gjerne næringsrik og med evne til å holde på fuktighet. Kan stå i både sol og halvskygge, men blomstrer best på en solrik plass. Syrinhortensia er flott som solitærplante og vil med årene få form som et lite flerstammet tre dersom de ikke beskjæres på annen måte. De gjør seg også godt i sammenplantninger og særlig der det er flere sammen med litt forskjellige fargetoner. Perfekte i samplantinger med rododendron for å ha blomstring fra vår til høst i surjordsbedet.
Rhododendreon
Rhododendreon hører egentlig til lyngfamilien. De kan være litt vanskelig her på østlandet både pga snøskader og tørkeskader på våren. For å forhindre tørkeskade pleier jeg å dekke over plantene med sekkestrie. Den fjernes ikke før til telen er gått. Det hindrer planten i å begynne å vokse og forsøke å trekke opp vann fra den frosne jorda. Her står plantene ved inngangspartiet.
Et rhododendronbed er et fantastisk skue på forsommeren. Med den store variasjonen i høyde og farge, passer rhododendron i mange hager og beplantninger. Rhododendron er spesielt vakker hvis du planter flere sammen i en gruppe.
Voksested
Rhododendron foretrekker et rolig og beskyttet voksested, helst i delvis skygge, men de kan også stå på et mer solrikt sted. Velger du en slik plassering, må du sørge for å vanne ekstra på varme dager.
Planting
Rhododendron har et grunt rotsystem, og bør derfor ikke plantes for dypt. Rotklumpen skal være rett under jordoverflaten. Bruk rhododendronjord ved planting, og vann rikelig, slik at rotklumpen blir gjennomvåt.
Stell
Rhododendron vil ha mye vann, men tåler ikke konstant fuktighet. Sørg derfor for god drenering. På sensommeren og høsten er det bra å vanne, slik at bladene kan samle opp væske for å overleve vinteren. Rhododendron vokser sakte, og krever derfor begrenset med næring. Gjødsle om våren med rhododendrongjødsel. Har jorden sunket sammen, kan du fylle på med mer rhododendronjord. Tidlig på våren trenger buskene beskyttelse mot sterkt sollys for å forhindre at bladene tørker ut.
Beskjæring
Beskjæring er ikke nødvendig, men har busken blitt bar og er lite dekorativ, kan den fornyes med nedskjæring. Enten hele planten på en gang, eller deler av planten over noen år. Skjærer du ned hele planten, kan det være lurt å etterlate en gren som kan fjernes når de nedklipte grenene er vokst litt ut igjen. Visne blomsterstengler/frø bør fjernes umiddelbart etter blomstring. Pass på ikke å skade nye skudd.
Har prøvd flere typer rhododendron, men nå er det to forskjellige igjen som har klart seg i årevis trives godt. |
Valmuer
Staude-valmue med kjempestore blomster i en rosa/laksefarvet nyanse med svart midtpunkt og markante svarte støvdragere.
Har fått sitt artsnavn ’Coral Reef’ efter det engelske ordet for koralrev.
Flikete, lodne blader. Ca. 50 cm høy.
Blomstrer i juni. Visner ned etter blomstring og blir gulbrune og stygge, pleier derfor å klippe dem ned.
Foretrekker full sol og tørr sandjord.
Frøene er bittesmå og kan være litt vanskelige å håndtere. Bland dem eventuelt med litt fin sand og dryss blandingen ut på jorden. Frøene er spirevillige, men dessverre også forholdsvis dyre.
Storkenebb
Har minst tre forskjellige typer storkenebb her i hagen, men husker ikke navnene på de forskjellige. |
Utseende
Storkenebb finnes i mange ulike varianter; fra små, teppedannende planter til ganske høye stauder. Storkenebbenes størrelse varierer stort mellom 15 cm og hele 60 cm.
Bladene er håndnervet og de symmetriske blomstene sitter som regel parvis sammen på tynne stengler. Disse bladene er spesielt karakteristiske med ulike mønstre.
Storkenebb egner seg svært godt som bunndekkende staude, på grunn av den tette og kompakte bladveksten ned mot jorda.
Blomstene kan være både enkle og halvfylte og finnes i flere farger: rosa, hvite, blå og lilla. Storkenebb i rødtoner er den mest vanlige.
Sesong for blomstring
Blomstringen avhenger av arten. Geranium phaeum blomstrer eksempelvis i mai og juni, mens rozanne blomstrer fra sommeren og frem til frosten kommer.
Blomstringen for storkenebb strekker seg vanligvis over et par måneder om sommeren.
Planting og flytting av storkenebb
Storkenebb kan plantes ut hele året, utenom perioden med frost i jorda.
Det krever ikke all verden av kunnskaper for å plante storkenebb ut. Begynn med å grave et plantehull som er stort nok til å romme plantens røtter, uten at de bøyes.
Løsne opp jorden i bunn av plantehullet så røttene lettere får fotfeste. Sett planten ned i hullet, fyll på med jord omkring og tilfør vann. Avslutt med å klappe jorden godt fast rundt planten.
Planteavstanden mellom hver plante bør være ca. 25-30 cm.
Du kan også dele og flytte storkenebb. Beste tidspunkt for både deling og flytting er om høsten, når jorda fortsatt er varm og fuktig.
Grobunn
Storkenebb trives best i tørr og ikke spesielt leiret jord. Dersom du synes jorda er for leirete, kan du gjerne blande inn litt sand – men ikke for mye, ettersom planten også trenger mye næring fra jorda.
Ellers overlever storkenebb stort sett overalt og stiller ikke de store krav til jordbunnen. Norsk hagejord er som regel tilstrekkelig for at storkenebb skal trives.
Stell av storkenebb
Storkenebb finnes på lista over de nokså enkle staudene og krever ikke mye stell. Planten er hardfør og uproblematisk å ha med å gjøre. Den overlever vintre, ettersom den tåler frost. Dekk likevel gjerne til om vinteren.
Vanning og gjødsling
Storkenebb er rustet for å tåle tørkeperioder og planter som står ute, trenger derfor ikke å vannes.
Dersom planten står i passe næringsrik jord, har den heller ikke behov for å bli gjødslet.
Plassering
Storkenebb trives best og blomstrer kraftigere ute i full sol. De fleste artene tåler likevel halvskygge og noen ganske få også full skygge.
Storkenebb kan fint stå i krukker, men trives best når den får strekke røttene sine ut i fri jord.
Plant gjerne flere storkenebb ved siden av hverandre. Da forsterkes det visuelle inntrykket og de setter et vakkert preg på hagen din.
Nyttebruk
Storkenebb egner seg godt som bunndekkeplanter. Plasser dem gjerne i et bed innimellom rosene. Storkenebbenes kraftige blader skygger for jorda og hindrer ugress i å vokse frem.
Siden planten er spesielt hardfør, kan den også utkonkurrere skvallerkålen.
(Klippet fra VI i Villa)
Stemor
Hver vår kjøper jeg inn stemor og planter i kasser og potter. Når sommerblomstene kan plantes ut en gang i juni, da blir stemoren klippet tilbake og satt ut i bedene der det er plass til dem. de kommer da igjen med et nytt blomsterflor litt senere på sommeren. Året etter kommer de tilbake, men da mer på størrelse med de ville stemorene.
Sedum - Bergknapp
Sedum er en planteslekt på flere hundre forskjellige arter. I Norge vokser det vilt ca 15 arter. Sedumplanten er meget hardfør og vi finner den fra fjæresteinen opp til høyfjellet. Den trives med å vokse på stein og fjell, derfor det norske navnet Bergknapp. Sedumplanten har en lav og teppedannende vekst med blad og stilker som er meget vannholdige. Dette gjør plantene meget tørkesterke.
lørdag 11. juni 2016
Skogskjegg
Hvite hanner og grønne hunner
Skogskjegg er lett å skille fra andre stauder. Den kan bli opp til to meter høy, og har spir med bitte små blomster. Hannblomstene er kremhvite, og hunnblomstene grønnhvite. Hann-og hunnblomstene finnes på hver sine planter (særbo). Mange mener at hannblomstene er flottest. Hunnblomstene får fine frøstander som kan tørkes, og brukes i dekorasjoner.
Svartelistet av Artsdatabanken
Planten trives godt både i sol og skygge. Den krever lite, og kan dyrkes stort sett over alt. Den liker seg best i fuktig og moldrik jord. Skogskjegg kan stå bakerst i staudebedet, frittstående ute på plenen, eller du kan bruke den som hekk.
Har 2 stk her i hagen; en bak paviljongen og en bak de vintergrønne ved inngangen.
Riddersporer
Stelletips ridderspore:
- Riddersporer bør få en solrik plassering i jord som er næringsrik, jevnt fuktig og godt drenert. Unngå en vindfull plassering. Må bindes opp for ikke å knekke i hardt sommerregn.
- Etter blomstring kan planten skjæres tilbake, og den vil da ofte belønne deg med enda et flor i løpet av sommeren. Dersom du lar den stå uten å skjære bort blomsterstandene, er det enkelt å samle frø og så dem sjøl.
- Her i hagen står de ved inngangsdøra, ved terrassen og ved kastanjegjerdet.