søndag 12. juni 2016

Rhododendreon


Rhododendreon hører egentlig til lyngfamilien. De kan være litt vanskelig her på østlandet både pga snøskader og tørkeskader på våren. For å forhindre tørkeskade pleier jeg å dekke over plantene med sekkestrie. Den fjernes ikke før til telen er gått. Det hindrer planten i å begynne å vokse og forsøke å trekke opp vann fra den frosne jorda. Her står plantene ved inngangspartiet.

Et rhododendronbed er et fantastisk skue på forsommeren. Med den store variasjonen i høyde og farge, passer rhododendron i mange hager og beplantninger. Rhododendron er spesielt vakker hvis du planter flere sammen i en gruppe.

Voksested

Rhododendron foretrekker et rolig og beskyttet voksested, helst i delvis skygge, men de kan også stå på et mer solrikt sted. Velger du en slik plassering, må du sørge for å vanne ekstra på varme dager.

Planting

Rhododendron har et grunt rotsystem, og bør derfor ikke plantes for dypt. Rotklumpen skal være rett under jordoverflaten. Bruk rhododendronjord ved planting, og vann rikelig, slik at rotklumpen blir gjennomvåt.

Stell

Rhododendron vil ha mye vann, men tåler ikke konstant fuktighet. Sørg derfor for god drenering. På sensommeren og høsten er det bra å vanne, slik at bladene kan samle opp væske for å overleve vinteren. Rhododendron vokser sakte, og krever derfor begrenset med næring. Gjødsle om våren med rhododendrongjødsel. Har jorden sunket sammen, kan du fylle på med mer rhododendronjord. Tidlig på våren trenger buskene beskyttelse mot sterkt sollys for å forhindre at bladene tørker ut.

Beskjæring

Beskjæring er ikke nødvendig, men har busken blitt bar og er lite dekorativ, kan den fornyes med nedskjæring. Enten hele planten på en gang, eller deler av planten over noen år. Skjærer du ned hele planten, kan det være lurt å etterlate en gren som kan fjernes når de nedklipte grenene er vokst litt ut igjen. Visne blomsterstengler/frø bør fjernes umiddelbart etter blomstring. Pass på ikke å skade nye skudd.


Har prøvd flere typer rhododendron, men nå er det to forskjellige igjen som har klart seg i årevis trives godt.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar